DRIE GENERATIES KWALITEITSWERK

Kwaliteit blijft. Dat is zeker van toepassing op bouwbedrijf/timmerfabriek G.G. Kunz BV. Sinds 1918 worden Delft en directe omgeving bediend van eerste klas vakwerk. Inmiddels voert alweer de derde generatie George G. Kunz (!) de scepter over het bedrijf.

Iedere generatie heeft het bedrijf een nieuwe impuls gegeven. De oprichter begon als eenmanszaak met het maken van ambachtelijk meubel- en timmerwerk. Onder diens zoon werd het bedrijf een besloten vennootschap en legde het zich toe op bouwactiviteiten. Overigens zonder het ambachtelijke werk daarbij uit het oog te verliezen. De huidige directeur George Kunz brengt weer geheel andere expertise in. “Eigenlijk had ik geen bedrijfsopvolging in gedachten. Ik ben Civiele Techniek aan de TU-Delft gaan studeren en heb daarna jarenlang bij TNO gewerkt. Daarbij was mijn kerntaak de brandveiligheid  van gebouwen. Uiteindelijk heb ik toch voor ons bedrijf gekozen, vooral vanwege de eigen verantwoordelijkheid en slagvaardigheid die bij grote organisaties minder goed mogelijk is.” Kleinzoon Kunz brengt grondige technische kennis en het aspect brandveilig bouwen in. Daarnaast richt hij zich op projecten. Het bedrijfsverzamel gebouw waarin het bedrijf gevestigd is, is bijvoorbeeld geheel van zijn hand.

Vakkennis

Ook onder de huidige eigenaar blijft vakwerk voorop staan. Dit is mogelijk door een unieke combinatie: technische state of the art kennis en ambachtelijke kennis van zaken met oog voor kwaliteit en detail door de medewerkers. “Sommige medewerkers hebben nog in dit bedrijf gewerkt onder de oprichter. Zij zijn geschoold in een tijd dat vak- en materiaalkennis veel hoger gewaardeerd werden dan nu. Hetzelfde soort hout kan bijvoorbeeld van een andere boom komen en lichter van gewicht en dus minder duurzaam zijn. Wij kiezen steeds het voor een bepaalde toepassing optimale materiaal en werken bijvoorbeeld ook niet met aan elkaar gelijmde restjes.” De aanwezige vakkennis brengen wij op nieuwe medewerkers over door hen al tijdens de opleiding in het bedrijf mee te laten lopen. Wij werken mee met het ‘werkend leren' vanuit de Stichting Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw. Zelf leer ik echter ook nog iedere dag bij door de situaties, ontwerpen en detailleringen die we tegenkomen.”

Garantie

Dat oog voor kwaliteit leidt ertoe dat er bijvoorbeeld vanuit de restauratie veel vraag is naar bouwdelen van Kunz. Oude panden zijn meestal in de loop der tijd verzakt en standaard kozijnen zijn dan geen optie. Bij Kunz kunnen ze als het nodig is scheve kozijnen maken die bovendien een exacte replica zijn van het oorspronkelijke kozijn. Daarnaast worden echter ook veel grote - en kleinere verbouwingen gedaan. Zowel in burgerwerk als in de utiliteitsbouw. “Mensen die bijvoorbeeld een dakkapel of uitbouw willen hebben, zijn bij ons ook zeker aan het goede adres. Meestal komen zij bij ons terecht op aanraden van anderen. Ze hebben dan al gezien hoe degelijk het werk is en hoe netjes onze afwerking is. Bovendien weten ze dan ook dat we een goede garantie geven op ons werk. Steeds meer mensen komen er achter dat alleen de prijs geen goede beslissingsgrond is om met een bedrijf in zee te gaan. Bij ons worden zelden uitvoeringsfouten gemaakt en mochten ze voorkomen dan worden die zonder morren hersteld.” Dit is niet alleen een mentaliteitskwestie, maar komt ook voort uit het aangesloten zijn bij BouwGarant, de verleende VCA-certificering en onze status van Erkend Leerbedrijf. Bij Kunz zijn opdrachtgevers dus gegarandeerd goed onder de pannen voor het totale bouwproject.

De K van Kunz: Kennis, Kunde en Kwaliteit!